Robyn T123B Help

This area is dedicated to talk about tube radios, or amplifiers.
Post Reply Previous topicNext topic
User avatar
HOUND DOG
Donor
Donor
Posts: 413
Joined: April 17th, 2007, 7:29 pm
Age: 62
15

Robyn T123B Help

#380853

Post by HOUND DOG »

I have Robyn T123B. I want to add channel 26.935. I was told I needed to get a crystal (23.240) and install it. I have the crystal but I do not know what crystal or crystals need to come out to plug in the new one. Can anyone help? :-)






*In a Galaxy far far away*

Donate to CBRT
User avatar
MDYoungblood
Verified
Site Admin
Site Admin
Posts: 10,427
Joined: June 12th, 2010, 8:05 pm
Age: 70
12

#380859

Post by MDYoungblood »

Looking at the channel selector inside the radio there are two groups of crystals, one bank has 4 crystals and the other has 6, the first one in the 6 banks should be marked "Q1", that would be the one I change. Doing this mod you will lose the regular channels 1 thru 6 for the lower channels or use a DPDT toggle switch, run a pair of wires (as short as possible) to the crystal socket from the center contacts of the switch, put one original crystal on one side of the switch and the new crystal on the other. Depending on the wire length, it should be fine but sometimes the length causes the crystal not to oscillate properly.

3's

Greg






"321, NW South Carolina"

Official Moderator - CBRT Complaint Department

Donate to CBRT
User avatar
HOUND DOG
Donor
Donor
Posts: 413
Joined: April 17th, 2007, 7:29 pm
Age: 62
15

#380860

Post by HOUND DOG »

The Robyn 123B has one bank of crystals (10 in a row) with two other soldered in crystals elsewhere in the radio . I tried swapping out the first crystal in the row but the radio wouldn't work at all. received nothing but a loud humming noise on all channels.






*In a Galaxy far far away*

Donate to CBRT
User avatar
MDYoungblood
Verified
Site Admin
Site Admin
Posts: 10,427
Joined: June 12th, 2010, 8:05 pm
Age: 70
12

#380863

Post by MDYoungblood »

Was it marked "Q1"? I'm going by a schematic, don't have a radio in front of me. It should be marked "23.290" on the crystal.

3's

Greg






"321, NW South Carolina"

Official Moderator - CBRT Complaint Department

Donate to CBRT
User avatar
HOUND DOG
Donor
Donor
Posts: 413
Joined: April 17th, 2007, 7:29 pm
Age: 62
15

#380867

Post by HOUND DOG »

YES, found the 23.290 (second crystal in from the end). I swapped it out and we're in business:-) Thanks my friend.






*In a Galaxy far far away*

Donate to CBRT
User avatar
MDYoungblood
Verified
Site Admin
Site Admin
Posts: 10,427
Joined: June 12th, 2010, 8:05 pm
Age: 70
12

#380890

Post by MDYoungblood »

Glad I could help. Are you thinking about doing the toggle switch like I suggested so as to keep the regular channels as well?

3's

Greg






"321, NW South Carolina"

Official Moderator - CBRT Complaint Department

Donate to CBRT
User avatar
HOUND DOG
Donor
Donor
Posts: 413
Joined: April 17th, 2007, 7:29 pm
Age: 62
15

#380903

Post by HOUND DOG »

No, dont need that. I would like to find a Mic adapter though so that I can use my D104 or stock Astatic 636L 4 pin mic on the Robyn T123B. I have my feelers out trying to find out if there is one available.






*In a Galaxy far far away*

Donate to CBRT
User avatar
MDYoungblood
Verified
Site Admin
Site Admin
Posts: 10,427
Joined: June 12th, 2010, 8:05 pm
Age: 70
12

#380919

Post by MDYoungblood »

Just rewire the microphone jack in the radio to Cobra/ Galaxy/Uniden, then you can switch them out, I do it all the time on 4 pin radios so the owner can walk into a shop and grab a mic right off the shelf.

3's

Greg






"321, NW South Carolina"

Official Moderator - CBRT Complaint Department

Donate to CBRT
User avatar
Beachcomber
Donor
Donor
Posts: 6
Joined: December 29th, 2021, 3:42 pm
Age: 71

#409173

Post by Beachcomber »

Can you tell me where you got the 23.240 crystal for the Robyn T123B? Thanks Dan







Donate to CBRT
Post Reply Previous topicNext topic